Geloven in Porto

IMG_3655Het katholicisme is diep geworteld binnen de Portugese cultuur. Al eeuwenlang zijn Portugese vorsten katholiek, evenals het merendeel van de bevolking. Verschillende heersers zijn heilig verklaard. Dat laat zijn sporen na, ook in Porto. Op elke straathoek vindt men een kerk, al zijn sommige duidelijk niet meer in gebruik.

De Sint Fransiscuskerk is een van de kerken met een geheel eigen karakter in Porto. Groot, oud en gebouwd van inmiddels grijs geworden zandsteen kijkt deze kerk over de Douro uit. Het interieur stamt voor het grootste deel uit de achttiende eeuw en opvallend genoeg bestaat het bijna volledig uit houtsnijwerken. Pilaren met druivenbladeren en kinderhoofden sieren de hele kerk, waar het helaas verboden was om foto’s te maken.

IMG_3664In de catacomben van de kerk liggen nog altijd honderden mensen begraven, zoals het de traditionele Portugese cultuur betrof. In de negentiende eeuw, de tijd waaruit alle graven stammen, bestonden kerkhoven in de buitenlucht nog niet in Portugal. Alle inwoners van Porto waren dus gedwongen ín de kerk begraven te worden. De rijke burgers kregen een eigen graf, het gepeupel kreeg een soort massagraf, gelijkende de catacomben onder Parijs. Stapels (gebroken) botten en schedels liggen onder de kerk.

Ook heeft Porto een eigen kathedraal, de Sé (links). Een van de lelijkste kathedralen die we ooit hebben gezien, overigens. Aan de buitenkant tenminste. Een grote, grijze stenen massa, met slechts enkele versieringen en een ruw uitgehakt exterieur. Er is niets over van de verfijnde, overdadig artistieke manier van kerken bouwen, waar de Katholieke Kerk normaal bekend om staat.

Overigens kampt Portugal, net als Nederland, met ontkerkelijking. De ouderen zijn streng gelovig, maar jongeren zijn meestal slechts gelovig omdat dat op papier staat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s