Porto door de tijd

Porto is een stad van afwisseling. Goed onderhouden, grote landhuizen worden afgewisseld met bouwvallige leegstaande woningen en winkels. Winkelstraten liggen naast kleine, donkere straatjes waar goedkope koffiehuisjes en vervallen gebouwen naast elkaar liggen.

Vandaag hebben wij, gewapend met camera en statief, de binnenstad van Porto bekeken. We hebben geprobeerd de tegenstellingen in beeld te brengen. We hebben een wandeling gemaakt vanaf het Kristalpaleis tot aan het gloednieuwe Casa da Musica, een betonnen kolos midden in het centrum, waar concerten worden gehouden. Volgens de (niet bevestigde) verhalen is er een complete oude woonwijk platgegooid om het Casa te bouwen.

We kwamen een kermis tegen, op het plein tegenover het Casa. Uitgestorven, leeg, slechts een enkeling die tussen de stille attracties zwierf. Wellicht dat de avond wat meer leven brengt. Mocht dat niet zo zijn, is dit het typische voorbeeld van een spookkermis.

Er is een opvallende verandering geweest in Porto. Van de een op de andere dag zijn er overal zwervers en bedelaars tevoorschijn gekomen. Tot vandaag zijn we die nauwelijks tegengekomen. Zo weinig zelfs, dat we de gidsen van The Worst Tours erop aanspraken. Zij zeiden dat de meeste zwervers overdag niet te zien waren en pas ’s avonds in het openbaar verschenen.

Vandaag bewees op een opvallende manier het tegendeel: bedelaars voor elke kerk en supermarkt, en iedereen die zijn hulp aanbiedt bij de metro of bus vraagt een euro, ‘voor benzine’ of ‘voor het treinkaartje terug’. Ook in de winkelstraten zit er op elke twintig meter wel iemand met een bordje voor zich, waarop staat dat hij werk- al dan niet dakloos is.

Ondertussen heeft Philip ook gewerkt aan het maken van een tijdlijn, om een korte geschiedenis te geven van (met name) de economische toestand van het land.

Tiki-Toki: Geschiedenis van Portugal

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s