De wijncultuur van Porto

IMG_3600De grote rivier de Douro, die dwars door Porto stroomt, heeft eeuwenlang ‘s lands grootste exportproduct Port vervoerd, van de valleien in het oosten tot aan de havenstad. Tegenwoordig wordt de Portwijn voornamelijk via vrachtwagens het land door gebracht, maar de Portbootjes waarmee de vaten versterkte wijn vervoerd werden, liggen nog altijd in de havens van Porto.

De stad Porto bestaat uit twee delen: Porto zelf, en het deel Villa Novo de Gaia. In dat tweede deel liggen de meest bejubelde en befaamde porthuizen van het land, zo’n acht in getal. Een kleiner, minder toeristisch porthuis is die van Ramos Pinto, dat stamt uit 1880. Gericht op de Braziliaanse markt, kreeg de oprichter het toch voor elkaar om zijn handel staande te krijgen en vooral ook staande te houden, tussen portgiganten als Graham’s, Churchill, Sandeman, enzovoorts.

IMG_3601Port wordt gerijpt in eikenhouten vaten, zoals op de (zelfgemaakte) foto’s te zien is. De kleinere vaten rijpen in de eigen kelders, veelal onder de gebouwen zelf. Zo lag in deze kelder zo’n 300.000 liter Port, in de kleuren White (gemaakt van witte druiven), Ruby (van rode druiven) en Tawny, (ook van rode druiven). Er zijn nog vele verschillende subvarianten, die in deze korte les oenologie niet ter sprake zullen komen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s