“We export goods and people”

IMG_3541Onze verwachtingen lagen al hoog, maar zoveel informatie als we van onze gidsen van The Worst Tours kregen konden we ons niet voorstellen. Op elke vraag die we stelden hadden zij een antwoord klaar. Onze gidsen, Pedro en Gui, en hun vriend Joel begeleidden ons langs verschillende opmerkelijke plaatsen in de stad; ook al werd de toer voor ons flink ingekort, omdat we vaak onze camera erbij moesten pakken.

Aan leegstaande panden was geen tekort. Rond de jaren 70 en 80 was het in Portugal een ‘veel beter’ idee om nieuwe huizen te bouwen in plaats van de oude te renoveren. Nieuwe huizen werden gebouwd, maar niemand zag er de ernst van in. Jaren later blijkt dat er niet genoeg mensen zijn die het kunnen kopen, dus is er een enorme leegstand.

De verkoop van goederen blijkt de voornaamste vorm van werkgelegenheid te zijn in Porto, terwijl boeren worden uitgebuit. Zij, samen met Portugezen die zonder werk zitten, moeten noodgedwongen werken als freelancers. Zij hebben geen cao’s, maar werken met een ‘green receipt’. Daarbij is er geen sprake van een minimumloon of andere landelijke normen; álles wordt bepaald tussen de werkgever en werknemer. Zij kunnen geen werk vinden, en volgens Gui krijgen minder dan de helft van de werklozen steun van de overheid.

IMG_3532Er is wel een minimumloon in Portugal, maar dit ligt op 450 euro per maand. Gepensioneerden ontvangen 200 euro per maand, en hebben tijdens hun pensioen weinig te doen. Voor onze ontmoeting met de gidsen op het Marquês-plein kwamen we langs een groep gepensioneerden, die op drie tafels langs een boom een kaartspel aan het spelen waren op een stuk karton.

Omdat mensen hier niet rond kunnen komen, trekken zij liever naar het buitenland of andere delen van het land om hun geluk daar te zoeken. Ondertussen
moedigt de overheid de export van goederen aan. “We export goods and people”, voegt Pedro daaraan toe. Ook heeft de premier van het land meerdere malen op televisie gezegd dat “arbeid een internationale markt is. Als je hier geen werk kunt vinden, dan ga je maar weg.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s