Alles met kabeljauw

Donderdag was onze eerste productieve dag in Porto. We hebben een toer door de stad gemaakt, met de gidsen van The Worst Tours, die toeristen rondleiden langs de vervallen en krakkemikkige huisjes van de stad. Ook brengen zij pure schandalen aan het licht, mislukte bouwprojecten van miljoenen en frauduleuze bouwovereenkomsten.

De vele lege winkels waren opvallend. In het centrum van de stad staan er met grote regelmaat zo’n drie tot vier winkelpanden naast elkaar leeg, weg te rotten in het straatbeeld. Vaak werden winkels heropend om daarna weer met hetzelfde gemak gesloten te worden.

Het aantal rottende huisjes wordt aangevuld met een grote hoeveelheid kerken. Op elke straathoek is er wel een te vinden. Er zijn vele kerken met Delfts blauwe betegeling aan de buitenkant. Eenzelfde versiering hebben veel huizen; tegeltjes aan de buitenkant, in alle denkbare kleuren en motieven. Breekt er echter een tegel, gaat er een kapot, wordt er niets vervangen. Daar schijnt geen geld voor te zijn.

Daarnaast zijn wij tot de conclusie gekomen dat vegetariërs het moeilijk hebben in deze stad. Al het eten bestaat uit vlees, dan wel uit vis. “We eat everything with codfish”, zei een van de mensen die we vandaag gesproken hebben. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s