De reis en de stad

foto
We hebben de reis overleefd en zijn ongedeerd aangekomen in ons hostel. Waar in het begin een cultuurshock uit leek te blijven, begonnen ons na enkele uren toch wel dingen op te vallen.

Het aantal leegstaande huizen is groot. Veel huizen bestaan slechts nog uit een (soms kapotte) deur en een muur waarin die deur vastzit. Huizen zijn vervallen en in bijzonder slechte kwaliteit, maar staan nog wel te koop. Daarnaast worden vele vervallen woningen nog gewoon bewoond. Ook komt het voor dat, als er eenmaal een huis gesloopt is, gewoon het buurhuis nog blijft staan.

foto (2)
Het tweede dat ons opviel is de enorme hoeveelheid joggers. Waar Italië scootertjes heeft, heeft Porto joggers. Ze zijn overal, op straat, op het strand, op de pier. Gewoon, een opvallende observatie.

Ook opvallend is de monding van de rivier de Douro, die door de stad stroomt. Je zou verwachten dat de grote rivier zou overstromen met bootjes vol toeristen. Ook het strand is angstaanjagend leeg. Als het dit weer zou zijn in Scheveningen, zouden dagjesmensen vanuit het hele land komen opdagen.

Daarnaast is het niveau van Engels echt ernstig laag. Boven de dertig spreekt niemand ook maar één woord Engels. Onder de dertig wel, maar zelden meer dan enkele woorden. We hebben enkele keren de weg gevraagd, als antwoord kregen we een compleet betoog in het Portugees waar we geen wijs uit konden. De bevolking is overigens wel erg behulpzaam.

foto (4)
De eerste Portugese gewoonte is ons ook aangeleerd. Voor het eten drinkt men een biertje en eet een soort graan, dat je open moet bijten om bij het eetbare te komen. Die gewoonte hebben we meteen de eerste avond toegepast.

Overigens hebben we ook een eigen twitteraccount: volg ons op @ThePortoCrisis.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s